You enjoy the podcast? Then you don't want to miss this gem packed summit > Register for The Embodied Educator Summit 2025 < starting April 28th

#36 Ruimte voor Rust
Van rustmoment naar rustvaardigheid in de klas met embodied expert Wendy de Groot
Liz Wientjes
10/30/20244 min read
Wendy's droom, van rustmoment naar rustvaardigheid in het onderwijs
Een gesprek boordevol praktische rust-tips voor in het klaslokaal, in de kantoorjungle én aan de keukentafel



“ En wat er eigenlijk gebeurde is dat ik had een leerling in de klas een jongen met autisme. En deze jongen riep na de ontspanningsoefening, juf ik heb me nog nooit zo rustig in mijn hoofd gevoeld. En dat was eigenlijk voor mij echt wel een bevestigingsmoment Aan ene kant van, hé, dit is wat er nodig is.
Aan de andere kant ook, deze jongen was ook al blijven zitten. Hij was al elf. En dit was de eerste keer dat hij hier handvatten voor kreeg En toen dacht ik ook, ja, hier missen volgens mij iets. ”
# Ruimte voor Rust: van rustmoment naar rustvaardigheid in de klas
Wanneer heb jij vandaag even een écht moment van rust voor jezelf gepakt? @Wendy de groot haar droom is dat we in alle leeromgevingen #rustvaardigheid trainen, hoe belangrijk! Future proof onderwijs
En laat ik voorgaan: ook ik - als belichaamd expert - val prooi aan mijn eigen productiviteitsdrang en vind het écht moeilijk om te stoppen met werken, en mijzelf een rustmoment te gunnen…
Daar blijk ik niet de enige in te zijn, zo ga ik met #rust-expert Wendy de Groot in gesprek over #rustmomentenindeklas. Ze bedient zowel leraren van de basisschool/middelbare/MBO met haar toffe online platform rustmomentenindeklas.nl en ook in het bedrijfsleven geeft ze workshops en trainingen over het belang van rust in relatie tot werkgeluk en vitaliteit.
Even vrij van cognitieve belasting
En tijdens ons gesprek kwam er een herinnering bij mij boven, en met Wendy’s definitie realiseer ik mij dat Mijn juf in groep 5 van T’ Ravelijn ons elke vrijdagmiddag een rustmoment met een gouden randje gunde! Vol genoegen keek ik uit naar de vrijdagmiddag waarop ik mijn gedachtes de vrije loop kon laten én vol bewondering naar juf Karlijn haar uitbundige verhalen over de Griekse Goden luisterde.
Wist jij dat voorlezen alleen een rustmoment is, als de kinderen niet het risico lopen dat ze daarna de vraag krijgen, ‘wat heb ik net voorgelezen?’?
Voor een rustmoment geldt, die momenten waarop even niks van je gevraagd wordt. Hoe vaak heb jij die momenten eigenlijk over jouw lesdag? inlassen om vervolgens laserscherp keuzes te maken in wat nu wel en wat nu niet. Maar hoe ziet zo’n rustmoment eruit? Een rondje op de motorrijden om even te ontspannen - dat gaat natuurlijk niet als je op de kinderen bij het plein let. Zo legt Wendy onder andere uit:
Wat de impact van rust op ons brein en ons leervermogen is
Hoe je rustmomenten effectief in kan zetten in de klas en voor jezelf
dat multitasken niet bestaat, kom je testen of jij wel kunt multitasken…?!
En zoals je inmiddels van de podcast gewend bent, praten we niet alleen, maar Wendy neemt je mee in minstens twee embodied moments. Tune in op minuut 21 voor jouw rustmoment vandaag!
Dit interview was voor mij super waardevol, en meerdere tools en tips pas ik nu meteen toe in mijn eigen lespraktijk. Voor het overschakelen van de rekenles naar het volgende les de met groep 8 van OBS De Vlierboom, doen wij elke week een #rustmomentalstransitiemoment. Wanneer we van rekenen overgaan naar staan de leerlingen letterlijk even stil bij wat ze voelen en op dat moment nodig hebben. Wendy noemt dit ook verwerkingstijd bieden; dat is zo belangrijk in leeromgevingen waar er telkens nieuwe dingen op je afkomen!
Leuk als je met ons deelt wat jouw rustmoment jou en je leerlingen/studenten/collega’s brengt?


Rust is anders dan ontspanning
Hard werken, de hele dag voor iedereen klaar staan, en jezelf en je lichaam vergeten, daar zijn we in het onderwijs best goed in ;) Wil jij wel eens wat meer van die rustmomenten in je dag? kom snel luisteren - en ik beloof je - Wendy geeft onwijs praktische handvatten hoe van je rustmoment een gewoonte te maken zowel voor in het klaslokaal als aan de keukentafel of in de kantoortuin!
Met al wat jaren aan rustexpertise onder haar riem, weet ze Wendy wat rust is, én hoe het wel én niet werkt. Zo is rust weer anders dan ontspanning. Een leraar zei tegen haar “ik ga altijd een rondje motor rijden om rustig te worden.” “Een rondje motor rijden is heel mooi” zei Wendy “Maar als er nu iets gebeurt op het schoolplein kan je niet zeggen, ‘ik ga eerst even een rondje motor rijden kom zo bij je terug’.”
“Rust is iets wat je op DIT moment kunt creëren. En rust is dan dus wanneer je niet cognitief belast bent.“
"Dus als ik echt lesgeef en je wil dat de kinderen iets leren, dus je wil die passie aanzetten. Dan mag daar echt wel energie en enthousiasme bij zitten. Maar weet dus dat dat dus eigenlijk ook op en af is. Je kan niet de hele dag in die sky high focus staan. Dus door zelf... Wat meer bewust te zijn van je lijf Van je ademhaling.
Dat jij rust nodig hebt. Heeft dat uiteindelijk ook effect in de klas In het werken met kinderen en jongeren.
Dus voor mij is het het aanwezig zijn. En het kunnen voelen. Wat heb ik nodig? Allerbelangrijkste"
